Radio-frequency identification (RFID) este un tip de tehnologie care se folosește de unde electromagnetice pentru a clasifica și urmări taguri (etichete electronice) asociate unor obiecte. În momentul în care un cititor de carduri RFID folosește un puls de interogare, datele digitale sunt transmise prin intermediul tagului pentru a furniza informații privind inventarul. Aceste date sunt apoi transmise înapoi către cititor. 

Tagurile RFID trimit datele electronice către cititorul de taguri RFID. Tagurile includ un circuit și o antenă care transmit această informație. Odată ce aceasta este receptată, interogatorul de date va converti undele radio într-o formă diferită de date care poate fi utilizată mai ușor.

De ce furtul de date ale cardului este un pericol real?

Numeroși specialiști în securitate au arătat faptul că datele personale pot fi ușor furate de către cineva folosing un cititor de carduri RFID aflat în proximitate. Judecând după informațiile deținute în momentul de față, inclusiv numeroasele cazuri detaliate în mediul online, putem ajunge la concluzia că acest tip de furt reprezintă un pericol real.   

Aceste tipuri de fraudă sunt cunoscute drept RFID skimming. Portofelele care permit blocarea cardurilor RFID sunt produse tocmai cu scopul de a te proteja de asemenea situații. Atunci când un card este activ, chipul lui poate transmite date care anunță o tranzacție chiar dacă acesta nu a fost folosit propriu-zis. Card blockerul elimină acest pericol în totalitate. 

Aceste sisteme de blocare opresc funcționarea microcipului RFID prin reducerea puterii de citire a datelor din partea cititorului de carduri. În mod normal un RFID reader va transmite un semnal care va fi detectat de către microcipul cardului. În același timp, acest proces poate fi eliminat prin blocarea sau modificarea semnalului RFID ori prin trimiterea unui semnal diferit care interferează cu cititorul de carduri. 

În esență, tehnologia de blocare RFID poate fi văzută drept un portofel conceput pentru a evita scenariul în care informația înscrisă pe card este citită, accidental sau prin rea intenție. Astfel cardurile aflate în posesie sunt în siguranță. Desigur, improvizațiile sunt posibile, însă nu recomandate. Unele sfaturi oferite în mediul online includ lipirea unei folii de aluminiu sau a unei pelicule de banda adezivă in jurul cardurilor. În primul rând, această metodă nu prezintă siguranță completă, iar aspectul vizual nu poate fi nici el ignorat în totalitate. 

Moduri de testare a blockerilor de carduri

O altă improvizație sugerată de către unele persoane aflate în mediul online este folosirea unei huse de telefon mobil pentru blocarea cardurilor. Cu toate că este adevărat că și telefoanele mobile folosesc radiație RF, materialul folosit pentru fabricarea unor asemenea huse blochează doar anumite frecvențe și acestea, cu certitudine, nu sunt dezvoltate în acest scop. 

Cea mai simplă metodă de verificarea a eficacității unui sistem de blocare RFID este prin simpla testare a unui card printr-un punct de plată care permite scanarea unui card. Puteți pur și simplu cere permisiunea de folosire a unui cititor de carduri. Sistemul de blocare ar trebui să prevină citirea microcipului astfel confirmând faptul că sistemul de blocare funcționează în mod corespunzător. 

Ce sunt tagurile RFID?

Frecvențele radio sunt utilizate de o serie de produse folosite de către oameni în mod zilnic. Acestea includ obiecte comune precum buletinele, cardurile de plată, cardurile de acces etc. Identificarea prin frecvență radio este cunoscută și drept RFID. Acesta este un sistem care utilizează undele radio pentru a citi și distribui informația stocată în aceste etichete (taguri) asociate cu diverse obiecte. 

Aceste taguri ale sistemului de identificare prin frecvență radio pot fi citite wireless, de la o distanță. Mai mult de atât, aceste taguri au devenit mai mici și ușor de produs în ultimii ani, iar utilizarea acestora foarte răspândită. Dezvoltarea acestei tehnologii implică o serie de riscuri. 

Obiectele menționate anterior (carduri de securitate, carduri de pașaport) conțin toate un microchip care este conectat la o antenă. Ele folosesc diferite tipuri de frecvențe radio. Cardurile bancare, spre exemplu, sunt setate la o frecvență de 13.56 Mhz. Tagurile produselor, în general, folosesc 125 kHz și 13.56 Mhz.

Inițial sistemele RFID au fost create cu scopul de a funcționa de la distanța de câțiva centimetri. Cu toate acestea, tehnologia aceasta a continuat să evolueze și a devenit mai ieftină de produs. Un cititor de carduri puternic este acum capabil să citească informație digitală de la distanță de câțiva metri. Pe scurt, cardurile contactless nu sunt sigure. Sistemele de blocare RFID adaugă un element esențial de securitate. 

Care sunt sistemele active și pasive de blocare a cardurilor?

În general, sistemul de blocare al cardurilor folosind tehnologie RFID poate fi clasificat drept activ ori pasiv. Sistemele pasive, de exemplu huse, materiale de protejare, pot să absoarbă semnalul RFID despre care am vorbit sau pot să îi devieze traiectoria. Pe de altă parte, sistemul activ folosește un microchip care ajută prin transmiterea unui semnal care fie interferează, fie face ca chipul să nu aibă destule resurse pentru a putea trimite înapoi un răspuns. 

Sistemele pasive pot fi împărțite în două categorii distincte. Sistemele de tip reflective loss funcționează prin dispersarea undelor radio. Pe de cealaltă parte, sistemele de tip absortion loss, reduc puterea semnalului RF care ar este folosit, în mod normal, pentru a face ca chipul RFID să fie activ. 

Tehnologia implicată în ambele cazuri în ambele cazuri este diferită. Este, desigur, mult mai ușor de îndeplinit scenariul prin care semnalul cardurilor bancare funcționând la 13.56 mHz este deviat sau absorbit. Blocarea cardurilor care utilizează 125 kHz este mai dificilă din cauza problemelor legate de proximitate pentru menținerea securității cipului RFID.

Wallet Shield oferit prin intermediul BitcoinTech este un RFID/NFC Blocker, un scut de protecție împotriva furtului datelor private prin utlizarea undelor radio. Acest blocker este construit conform celor mai bune standarde tehnologice descrise anterior. 

Acest Wallet Shied oferă protecție deplină pentru unul sau multiple carduri vulnerabile fraudei de tip skimming. De toate tipurile de carduri utilizate în mod comun pot beneficia de o mai bună securitate prin utilizarea acestui blocker. 

Acest scut a fos proiectat în conformitate cu standardele ISO, dimensiunea redusă îl face ușor de purtat în cadrul oricărui portofel fizic, iar specificațiile tehnice îl confirmă, fără îndoială, drept cea mai bună metodă de protejare a cardurilor de pe fraudei de identitate.